Bismillah

"hanya hati yang terbuka dapat menerima ketulusan, hanya tangan yang terbaik dapat menerima kebaikan dan pahala yang terbaik dapat merasai kenikmatan"


Saturday, June 19

~ tinggal TERUNG yang haram dapat isteri halal~

Monday, June 7, 2010 at 3:30pm
di KOTA DAMSYIQ,ada sebuah masjid besar yang bernama Masjid Al-Taubah.kira-kira 70 tahun lau,masjid ini pernah diduduki oleh seorang pemuda..penuntut ilmu yang bernama SULAIM AL-SUYUTHI.

Beliau terkenal pandai dalam ilmu agama dan sangat soleh,tetapi dia sangat fakir.Ia tidak memiliki tempat berteduh selain sebuah bilik didalam masjid Al-Taubah.

suatu hari,Sulaim berasa sangat lapar.sudah 2hari beliau tidak makan dan tidak memiliki apa2 untuk membeli makanan.pada hari ketiga, beliau merasa hampir mati kelaparan.otaknya berfikir,apa yang harus dilakukan??malah dia berasa telah sampai kepada batasan darurat yang membolehkan dirinya memakan bangkai atau mencuri sesuatu sesuai keperluan.ia memilih untuk mencuri.

Masjid Al-Taubah pada waktu itu berada di tengah-tengah kota raya.rumah2 pada saatu itu berada saling berdekatan dan atapnya saling berhampiran.jika seseorang mahu ,ia dapat berjalan hingga ke akhir kota dengan melangkah di atas atap-atap rumah.Syeikh Sulaim segera memanjat dinding masjid.ia terus melangkah ke atap rumah penduduk.ia melihat seorang wanita dari atap tersebut,ia segera menutup matanya dan menjauh.

kemudian dia tiba di sebuah rumah kosong,ia mencium dari dalamnya bau sesuatu masakan.bau itu semacam magnet yang menarik dirinya untuk turun.ia segera melompat ke dalam rumah itu dan terus menuju ke dapur.ia segera mengangkat penutup kuali dan melihat terung-terung ( bazinjan mahsyi ) yang sedang dimasak..tangannya mengambil salah satu daripada terung tersebut dan segera menggigitnya.Namun,sebelum ia sempat menelan gigitan tersebut, akal dan agamanya kembali..Hatinya segera berkata " A'uzubillah...saya seorang pelajar agama yang tinggal di masjid.tidak patut sya ceroboh rumah orang lain dan mencuri makananya.." ia menjadi sangat menyesal,ia lalu beristigfar dan mengembalikan terung yang telah digigitnya itu ke tempatnya semula.

ia lalu kembali ke masjid dan duduk disebuah majlis ilmu.namun kerana sangat lapar,dia tak mengerti apa yg dia dengar.Setelah majlis itu selesai,dan semua orang telah kembali ke rumah masing2 tidak ada yg masih berada di masjid kecuali Syeikh Sulaim dan gurunya..

Dalam keadaan itu, seornag wanita berniqab tiba2 datang dan berbicara dengan sang guru,suaranya sngt halus.kemudian guru itu memanggil Syeikh Sulaim lalu berkata kepadanya " perempuan itu baru sahaja kematian suaminya.dan dia seorang yg asing di negeri ini.tidak ada yg menjaganya selain pakciknya yg sudah sngt tua.ia mewarisi rumah dan semua harta suaminya.Untuk itu,dia meminta dicarikan suami yg dapat mnjaga dirinya drpd orng jahat.,Mahukah engkau menikahinya??
Syeikh Sulaim berkata "ya"

lau Syeikh itu bertanya kepada perempuan itu," mahukah englau menerimanya sebagai suami??"
ia menjawab "ya"
lalu ia memnggil pakcik perempuan itu dan menghadirkan 2saksi. akad nikah pun dilaksanakan segra.
Syeikh itu berkata, " bawalah suamimu ini"
perempuan itu lalu memimpinya ke rumah tempat tinggalnya.apabila perempuan itu menyingkap niqabnya,ternyata ia adalah sngat muda dan cantik..juga ternyata rumah kediamannya adalah rumah yg td dicerobohinya..

Isterinya lalu bertanya, "mahukah engkau makan??"
ia menjawab "ya"
isterinya segera membuka penutup kuali dan melihat terung2nya.ia terus berkata "hairan sekali,sipa yg telah memakan terungku??"

Syeikh Sulaim segera menangis dan menceritakn kisahnya kepada isterinya.
Isterinya itu segra berkata "inilah buah daripada sifat amanah. Engkau meninggalkan sebiji terung yang haram, Allah lalu memberikan kepadamu rumah ini beserta seluruh isinya melalui cara yang halal.."

~ kisah ini diceritakan ole Allayarham Syeikh Ali al Thantawi, seorang ulama besar syria yg wafat beberapa tahun lalu,di dalam muzakaratnya..beliau berkata,cerita ini kisah nyata..saya sendiri mengenali tokoh2 itu dan masih ingat perinciannya"..

~ pengajaran yg terkandung dlm kisah ini sngt nyata dan jelas.1 biji terung haram yg ditinggalkan krn Allah dibalas dngn rumah besar beserta isinya dan isteri yg cantik di dunia ini. belum lg balasan tidak terkira daripada Allah di akhirat kelak.
Allah berfirman yg bermaksud:
" Tak seorang pun mengetahui berbagai2 nikmat yg menanti dan yg indah dipandang,sebagai balasan bagi mereka atas apa yg mereka kerjakan " -surah Assajadah :17-

~meniggalkan perkara haram adalah yg disukai oleh Allah..
Imam aL-Tarmizi meriwayatkn drpd Abiu Hurairah bahawa Rasul S.A.W bersabda "tinggalknlah perkara2 yg haram maka engaku mnjdi orng yg paling bnyk ibadahnya"

~Siti Aisyah berkata " kamu semua tidaK akan membawa amalan yg lbh baik drpd sedikit dosa. maka barangsiapa yg mahu mengalahkan seorang ahli ibadah yg tidak pernah berhenti meyembah Allah maka tahanlah dirinya drpd dosa.."

~Para Ulama' berkata : perbutan taat dapat dilakuk oleh semua orang.namun meninggalkn maksiat, hnya dapat dilakukn oleh orng yg siddiq (jujur kepada Allah)

~Maimun b mahran seorng ulama' tabiin berkata, "menyebut nama Allah dgn lisan adalah perbuatan yg sngt baik.namun lebih baik darpd itu ialah seseorng yg mengingati Allah ketika hampir melakukn maksiat"

petikan dari
majalah Solusi...

No comments:

Post a Comment