Bismillah

"hanya hati yang terbuka dapat menerima ketulusan, hanya tangan yang terbaik dapat menerima kebaikan dan pahala yang terbaik dapat merasai kenikmatan"


Saturday, April 30

melakar cinta firdausi




Ya Allah
di malam yang sepi ini,
kulihat dosa-dosa,
mematikan segala hati,
hinanya diri aku,
bergelumang dengan dosa-dosa,
sedangkan lari dari segala dosa,
menyegarkan dan menghidupkan segala hati,
kebaikan buat diri jika menentangnya.

Ya Allah
berat sungguh ujianMU,
betapa ramai ummat lalai dengan suruhanMU,
tidak segan silu melakukan maksiat.

Ya Allah
aku tahu dosa itu juga tercalit pada diriku,
kerana menyaksikan maksiat saudara seIslamku,
oleh itu Ya Allah,
KAU berikanlah aku kekuatan untuk membimbing saudaraku,
andai aku lalai, KAU berikanlah aku petunjuk ke jalan yang lurus,
ke jalan yang ENGKAU redhai,
sesunguhnya aku hanyalah hambaMU yang lemah.

Ya Allah,
KAU sinarilah hati-hati kami dengan cahaya keimananMU,
KAU bantulah kami menegakkan kalimah Tauhid di muka bumi ini,
kami tahu, kami adalah khalifah,
tanggungjawab seorang khalifah adalah tersangat berat,
tapi kami pernah berjanji,
gunung dan ganang tidak sanggup memikul amanah ini,
tetapi kami yang bergelar manusia,
menawarkan diri untuk memikulnya..

tetapi KAU lihatlah Ya Allah,
manusia kian lalai,
banyak dosa dan maksiat tercalit dalam diri,
oleh itu Ya Allah, bimbinglah kami sentiasa.

Ya Allah
KAU perintahkan aku untuk berdoa dan ENKAUlah yang akan mengabulkannya,
sesungguhnya ENGKAU tidak memungkiri janji dan membatalkannya,


Ya Allah
kebaikan yang ENGKAU suka..maka jadikanlah ia kesukaan kami,
dan rendahkan ia untuk kami,
dan kejahatan yang ENGKAU benci, maka jadikanlah ia kebencian kami juga,
dan jauhkanlah kami darinya.

Ya Allah
hambaMU ini memohon kebaikan sebagaimana yang dipinta oleh Nabi-MU,
Ya Allah,
kami telah menganiaya diri kami,
maka jika ENGKAU tidak mengampuni kami,
kami termasuk dalam golongan orang-orang yang rugi.

oleh itu Ya Allah,
ampunilah kami, rahmatilah kami.

selawat dan salam atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w, kelaurga baginda serta para sahabat...

Tuesday, April 26

orang baru

dua hari lepas aku dikejutkan dengan kehadiran dua orang baru di rumah yang terletak di Wakaf Che Yeh, Taman Guru ni....hurm...terkejut sampai ke hari ni actually..but i'm trying to adapt with it..

sebelum aku cte sapekah orang itu, meh aku cte dulu rentetan peristiwa yang membawa kepada kedatangan orang baru tu....

kat rumah ni, ade moyang aku sekali duk...nenek kepada ayah aku..so kire moyang aku lah....cuba bayangkan umurnya brape? kalau aabh aku tu dah 53 tahun, dia? hurm..ntahlah aku pun tak tahu..kalau tanya nenek dia pun tak hengat..mak kata umur dia dalam 100 lebey...panjang kan umur dia? itu semua kuasa Allah kan....yang aku tahu, dia pernah hidup masa zaman pendudukan jepun di tanah melayu....huhu..pernah jugak borak2 ngan dia pasal kekejaman tentera jepun dulu....

actually nenek ni bukan nenek kandung abah sebab mak abah pun anak angkat dia...tapi lepas je cucu2 dia lahir, maksudnya adik-beradik abah..dialah yang uruskan atau dalam kata lain yang menjaga mereka2 semua.....family abah memang dah senang sejak kecil dan abah memang berasal dari bandar, so, no wonder lah semua makcik pakcik aku belah abah semua kerja besar2 kan..tapi sayang aku tak rapat pun ngan mereka2 semua...mungkin jurang perbezaan yang memisahkan kiteorang..yela anak2 depa mostly blajar oversea..kalau yg jadi doktor tu tak yah cakaplah bape orang kan....tapi sorylah aku lebeh senang nak bergaul ngan kaum kerabat belah mak aku....tak tahu nape....

mak cte, nenek dulu terlalu manjakan cucu2 dia...makan pakai sume orang lain uruskan....bak kata mak mereka memang senang lenang la dulu2...termasuk abah....tp abah kawen ngan mak yg orang kampung je....tak kisahlah kaya ke tak asal bahagia sudaaah......
sebab sayanglah manjakan mereka kan, dan sekarang ni, mereka2 semua sibuk dengan kerja sampaikan nenek tak nak duk ngan depa....

sekarang ni nenek tinggal ngan kami..dulu ngan adik ayah aku..tapi dia tak nak dah duk sana, sebab takut duk sorang...so, mak pun amek la tanggungjawab nak jaga dia....selepas arwah nenek mak meninggal tahun lepas bulan 6....

aku cuba buat perbandingan antara dua keadaan yang mana bile nenek mak sakit, memang ramai nak jaga..sebab anak nenek pun ramai ade 13 orang....tapi nenek abah lain.sebab anak pun tak ramai....

dan aku ade bercita2 nak anak ramai=)haha

nenek abah tak nampak sangat, pendengaran pun kurang, nak jalan pun tak ley dah....just merangkak je...aktiviti harian dia, makan+solat+mandi+tido....kadang2 kesian jugak aku tengok nenek..mesti bosan kan...dan aku pun terfikir...

kite tak tahu umur kita ni sampai bape kan? kalu Allah mahu menguji kesabaran anak2 ataupun cucu2, Allah panjangkan umur kite untuk lihat bagaimana tahap keimanan kita menjaga orang2 tua ni....

sebab tu kena wat baik ngan sume orang, sayang semua orang tidak kira siapa mereka..kite semua kan bersaudara....kalau kita sayang kan orang, nanty sampai masa orang tu pulak akan sayang kat kite...hidup memang ibarat roda

hidup ni kalau tak dapat nak membahagiakan orang, cukuplah jangan menyusahkan orang...

bersyukurlah dengan apa yang ade, jangan sesekali dikufuri nikmat pemberian Allah, kerana Dia yang berhak memberi dan Dia juga yang berhak untuk mengambilnya....

dan dua hari lepas, mak cik aini, adik ayah aku yang kat johor tu hantar dua orang bibik...bibik dari indonesia...yang seorang tu just teman yang seorang lagi datang sini. nama mereka kak rani ngan kak riri...aku tak tahu apa nama penuh mereka...huhu....n kak rani sudahpun balik malam tadi..tinggallah kak riri sorang di sini....

aku actually kekok sebenarnya...sebab memang mak tak pernah amek orang gaji. dan mak pun tak nak amek..tapi keadaan yang memaksa aku rasa..sebab nenek tidak boleh ditinggalkan keseorangan. walaupun mak dh tak kerja tapi mak perlu juga ke sana ke mari amek adik dari sekolah, pergi ke pasar dan sebagainya...hurm....dan kerja2 di rumah ni pun kalau anak2 perempuan dia balik memang kiteorang akan buat semuanya...mak memang dah ajar dari kecik lagi buat kerja2 rumah ni., apa gune ade 4 orang anak perempuan kalau tak diajar buat kerja2 rumah? itulah cara mak mendidik kami semenjak kecil demi kesenangan masa depan...sebab tu aku kekok....bangun2 pagi tengok lantai rumah da bersapu..kalau tak aku lah yang kena sapu...hurm....

bile tengok kak riri, aku jadi sebak pulak..yelah....mesti dia merantau ke Malaysia demi mencari rezeki kan...umurnya muda lagi baru 27...n sudah berkahwin..tidak pulak aku tanya suami dia kat mane...

aku n ainun sudah pesan kat adik2 jangan anggap dia macam orang gaji..teruskan kehidupan macam biasa..lepas makan, basuh pinggan sendiri, jangan sepah-sepahkan barang...jangan susahkan kak riri sebab dia pun manusia biasa sama cam kite jugak...memang lah dia datang nak kerja....hurm....~~~

kat nenek jugak mak kata kak riri tu sedara mak. just datang nak temankan nenek...so, nenek takde lah suruh kak riri buat macam2 kan....

Ya Allah, rajin kot..abes semua cermin2 tingkap dilapnya....dibasuhnya....hurm....betul..kak riri memang sangat rajin...

dan hari ni masuk hari ketiga dia di sini....semoga semakin hari, semakin merapatkan jurang antara aku, adik2 dan dia.....~

seyes aku tak pernah nak anggap dia sebagai orang gaji kat rumah ni....memang aku ngan ainun teruskan buat kerja macam biasa...jemur kain, sapu sampah....hurm..mungkin lepas ni, aku dah balik u dan ainun dah stat kerja kak riri lah yang akan buat semua tu....

Saturday, April 23

mereka tidak sama seperti dulu~


assalamualaikum.....

tiba2 rasa sayu hari ni....bukan apa...semalam disebabkan kebosanan yang melanda akibat tidak mahu berbuat apa2...aku pun mengeksplore gambar2 yang ade dalam beberapa akaun fb rakan satu sekolah dulu....rakan yang sama2 berjuang demi mendapatkan ilmu semasa di menengah rendah dan di menengah atas.....

even budak2 yang satu u pun same je...pendek kata..don't judge a book by it's cover rite?
sebaliknya, pandanglah dengan mata hati~

ada diantara mereka dulu lain dan kini lain....jika perubahan itu ke arah kebaikan Alhamdulillah....dan ade juga diantara mereka sudah berubah menjadi orang lain..... ibaratnya, mereka sudah keluar dari kepompong penjara semasa di integrasi dulu..... jadi, dulu betullah mereka semua ni hipokrit atau ade sebab lain? ntahlah..aku kadang2 geram jugak....dulu bukan main baik je sampai pijak semut pun tak mati...tapi kenapa sekrang jadi lain? Astaghfirullah......
(seyes aku memang tak dapat lari dari perasaan geram ni)

yang sedeynya, dulu bertudung tapi sekarang dah tak tahu ke mana hilangnya tudung itu...tudung yang dulunya memelihara kesucian maruah seorang gadis kan....

benarlah hidayah itu datangnya dari Allah kan?
benarlah jua hati itu akan sentiasa berbolak-balik~
dan segumpal hati tidak pernah terhenti dari digoda oleh makhluk Tuhan yang bernama syaitan durjana itu...
lalu hati kenapa tidak pernah mahu berjuang untuk berjihad melawan nafsu syaitan serakah itu?

"Ya Allah, kekalkanlah hidayah itu dalam diri aku dan kembalikanlah hidayahMU kepada mereka yang aku sayangi....jua kepada mereka yang mahu berubah...bantulah mereka Ya Allah..aku mohon...."

dan pada hari ini, aku masih diberikan hidayah itu....semoga ianya kekal dalam diri aku....seiring dengan usaha yang dilakukan......

~semoga jalan yang sama2 kite renangi ini adalah jalan yang diredhai Allah~

pada rakan2 yang mengenali....silalah tegur seandainya diri ini terlebih atau terkurang..sesungguhnya seorang mukmin itu adalah cermin kepada mukmin yang lain....

dan aku bukanlah berniat untuk mengutuk sape2 atau memalukan sape...cumanya mahu mengambil pengajaran apa yang terbaik...dan maaf jugak untuk segala bahasa yang keterlaluan~

Wednesday, April 20

andaiku pergi-Mirwana~


Cerita hidup kian berlalu
Membawaku ke penghujung
Kaku langkah kian lemah
Kelu lidah untuk bicara

Langit jingga warna senja
Desir bayu membisik duka
Kealpaan nan semalam
Inginku lepaskan luka silam

Bersama rayu doa
Damba keampunanNya

Andai diriku pergi
Tinggalkanmu sendiri
Usah kau sedih
Usah tangisi duga dari Ilahi

Andaiku pergi dulu
Tiba tika dan waktu
Telah tertulis takdir untukku
Perjanjian yang Maha Agung
Doakanku sejahtera disisiNya

Rasa gentar rasa rindu
Bertarung di fikiranku
Wajah ceria, senyum manja
Kisah kita menghapus resah

Maafkan diriku kasih
Kerna buat kau menangis
Restuiku dengan cinta
Jangan kau titiskan air mata

Pintaku redhailah
Terima kasih atas segalanya

Hidup ini sementara
Ujian pasti setia hati
PadaMu kekasih

Moga rahmat hidayahMu
Mengiringiku, menemaniku
Saat akhir waktu

Bersaksi diriku
Tiada lain hanya Kau satu
Memiliki cintaku
Ku serah segala kepada Mu


video

sangat best lagu ni..baru je dengar buat pertama kali, terus jatuh cinta..
jom sama2 kita hayati setiap bait kata yang tersirat~

Tuesday, April 19

jalan2 lagi + cuti~~



gambar sebagai hiasan~

assalamualaikum...hai blog...huhu..lama tak bersua muka kan..haha..almaklumlah tuan punye blog ni sibuk sikit....ni baru usai exam final untuk sem 2 dan baru je lepas gi jalan2 kat terengganu...balik kampunglah katakan...huuhu....eh, dah jadi orang terengganu ke aku? haha...tak lah...actually aku pergi melawat tempat batisiswa dulu masa jadi fscc ....kat lampung serada, pulau manis, kuala terengganu....kirenye balik kampung la jugak kan...dah setahun aku tak balik...haha..last pergi mase time kak naimah kawen..tyme tu pergi ngan mak, abah n amin...sekarang ni pergi, kak imah dh dapat baby dah....38 hari...huhu...comey bangat budaknya...aku ade amek gambar tapi tak ley bawak masuk..haha...lupa nak bawak balik usb kamera..huh, sengal...haha...

antara aktiviti yang aku buat kat sane selama 4 hari 3 malam

1)pergi jalan2 kat pantai...banyak gak pantai gi, pantai tok jembal, pantai teluk ketapang, pantai mengambang telipot...haha...pelik2 jugak namanya....tapi aku dah terhafal....
2) zul bawak aku, anis, n zqah makan sutun kat tepi pantai, n then pergi rumah die...huhu...
3) pergi melawat orang2 kampung, family anis, zqah..bak, umi, walid, pok, chek, che su...melawat jugak balai raya tempat operasi kiteorang dulu, amek2 gambar kenangan..huhu..seronok2~
4) round kampung naik moto ngan along, anak abang lah, petang tu lak bawak anis jugak...hohoho....orang2 kampung tengok macam cam je kiteorang ni budak uia..huhu
5) tolong pok n chek jual goreng pisang ngan air kelapa.....sedapnye makan goreng pisang panas2~
6) pergi taman tamadun Islam ngan teha...huhu....thanks teha sudi amek aku, bawak gi jalan2 n hantar aku ke terminal petang tu....~~seronok naik kete ngan hang....
7) makan macam2...haha...setiap kali datang umah orang kampung, mesti ade je makanan yang diorang hidang..siap ade bekal bawak balik lagi...gemuk kot aku kalau duk sane lama lagi...haha....sampaikan aku letih dengan perkataan makan je...haha
8) pergi jugak tengok lampu2 cantik kat kampung china...amek2 gambar...huhu.....yang pasti memang sangat letih..aku sakit kepala sampai n tetido dalam kete~

haha...banyak lagi actually....tapi takpelah....aku simpan ia sebagai kenangan terindah dalam hidup aku...neway, thanks to all of you....tribute to tehah, zul, anis, zqah, kak sa....irah....kak imah...n all~aku sangat-sangat menghargai jasa baik korang...hanya Allah yang dapat membalasnya....ade masa n ade jodoh kita jumpe lagi insyaAllah....yang penting jaga diri baik-baik dan semoga ukhuwwah yang kita bina ini kekal sampai ke syurga....

gambar sebagai hiasan sahaja~haha

dah habes cte pasal serada...nak sambung seket cte pasal tyme habes exam..maksud aku before berangkat gi serada...paper last, kos stand for islam and science..bolehlah dikatakan agak senang..tapi papepun aku tawakkal jela sekarang....semoga Allah tentukan yang terbaik untuk aku..cuak gak duk menghitung hari result kuar ni...ceh, macam nak tunggu orang masuk minang je..hakhak.....alkisahnya, aku ni nak duk umah dah lepas ni...tak nak dah duk hostel..alang2 dah ade rumah kan...aku sayang rumah tu...family aku baru je pindah awal tahun lepas...sebelum2 ni aku duk berulang-alik je tiap2 hujung minggu...bersihkan rumah, tengok tv n pergi pasar malam....n aku suke duk umah tu....so, lepas ni aku tak yah lah bayar duit hostel dah..sebab bkta pun tak support kot duit hostel...so, aku kena rancang duit jugaklah kalau duk luar..maksud aku, duit mintak kete atoz tu nak ulang-alik dari rumah ke uia...abah dah tak bagi dah duit belanja...hhuhu...kena berdikari seket la kan=)

abes je paper kos, memang aku bertungkus-lumus la mengangkut segala benda harta pusaka aku yang ade kat bilik 4.3 mahallah maimunah 7 tu..haha...barang aku dahlah banyak gile....tingkat 4 pulak tu..memang tak terkira berapa kali aku naik turun tangga tu...2 trip kete jugak aku ulang-alik ke rumah....sekali ngan barang kakahda + 3 kotak besar nota2 senior...fulamak..memang penat tak terkira kot...n then pagi tu terus kemas barang jugak nak gi ganu...sakit tangan aku, belakang pun sakit...macam baru lepas main bola baling jadi wakil sekolah je dulu2..macam ni lah rasa sakit die....haha...so, korang sory kalau aku takde mood sangat tyme kat ganu n merapu ntah ape kan..tu sebab aku sakit2 badan n penan tak cukup tido..haha...3 malam tido bape jam je...pelik kan bukannya exam tak habes lagi..haha....

n untuk short sem n next2 long sem, i will stay outside with kakahda..and kami nak apply kerja kat area2 tu...nak cari duit lebey..huhu....so, aku kena pandai organiza masa la kan camni, kerja di samping belajar...eh silap...belajar di samping kerja...hahaha....belajar dulu betul2 sampai dapat ijazah with flying colours...huhu...actually kiteorang dah dapat dah kerja kat akademi Alif tu..mengajar part tyme...

n untuk cuti selama 3 minggu ni....perancangan aku adalah
1) marathon muvie ngan ainun, my sister yang tengah cuti jugak ni...n dia baru je lulus untuk menjadi seorang doktor~alhamdulillah
2) baca buku2 ilmiah...ade 8 buah semuanya...buku yang aku pinjam ngan anis, feefah n naimah....thanks to all of you~
3) tolong mak kemas rumah, masak n spend masa ngan adik2~
4) tolong abah cat rumah ngan ainun jugak..huhu....cat ngan berus dah ade..cume duk tunggu ainun je la, dia belajar kete dulu...~

semoga semua perangcangan aku dapat dijalankan dengan jayanya..kuatkan semangat tau wan=)