Bismillah

"hanya hati yang terbuka dapat menerima ketulusan, hanya tangan yang terbaik dapat menerima kebaikan dan pahala yang terbaik dapat merasai kenikmatan"


Friday, December 24

kalimah berharga.


duhai sahabatku..
aku bina hubungan kita atas keimanan...
kucintakanmu kerana Tuhan..
izinkan aku melakukan cintaku..
walau itu menuntut pengorbanan..
mawarku..
ajarkanku erti persahabatan,
izinkanku meringankanmu,
izinkan diriku bekorban untukmu,
berjanjilah jangan lupakan aku,
berjanjilah sahabatku jangan lepaskanku,
lengkapilah kekuranganku,
tutupilah aibku,
doakan diriku,
iringi jenazahku dengan doa dan cintamu..
kerana aku terlalu ingin bersaudara denganmu di dunia dan di akhirat kelak..
sahabat kaulah cintaku....

msg ini kudapat dari seorang sahabat yang jaraknya jauh terpisah....syahdu sungguh kata2 ini, maksud yang amat mendalam sekiranya dihayati sepenuh jiwa....

benar kan kalau kita jauh dari family, kawan adalah orang yang terpenting dalam hidup....aku suka punyai kawan yang ramai, punyai mereka membuatkan hati terasa gembira sekali...seronokkan kalau ada tempat untuk meluahkan perasaan dan masalah yang datangnya tak tahu bila....dan bilamana Allah ingin menguji, sahabat jua yang berada bersama...sahabat yang sejati tak kisah bila susah atau senang pasti dia ada....sampai ke hari ni aku tak jumpa lagi sahabat sejati aku...sahabat rapat je yang ramai....hurm..ntahlah..kadang2 jeles jugak tengok partner2 sahabat sejati ni...alangkah bahagianya jika aku punyai seorang kan...tapi untuk dapatkan dia, aku dulu perlu jadi sejati kan?

kepala terasa berat,
tetapi tanggungjawab masih banyak,
rasa hendak tersungkur,

bagaimana harus aku
jadi orang yang berkualiti..
tetapi tidak istiqamah

YA Allah, padaMU kuserah segalanya..
cukupkan bagiku agamaku,

tiada sesal bagiku
jika itu yang terbaik,
untuk dunia dan akhiratku~

Wednesday, December 8

ups and down~

assalamualaikum...malam esok naik bas nak gi ke kl dah....kem BKTA menanti aku 13 sampai 15 hb ni...and apa yang pasti

mood: tak berapa nak ok after tengok result...haih~
harini jugak, aku bakal ditingglkan keseorangan kerana satu family akan berangkat ke terengganu...hukhuk

seriously aku tak pernah dapat pointer macam ni.....sedey tapi apakan daya..masa tak mampu aku putarkan kembali....masa depan harus diterokai dengan langkahan2 yang lebih memberi pengertian....yup....down itu perlu...dan down itu sangat penting seandainya ini dapat memberikan aku semangat balik untuk naik...hidup ibarat roda kan....sesekali terasa berada di bawah memang amat perit....sekurang2 nya aku dapat merasa apa yang mereka rasa, i mean mereka yang senasib dengan aku.....

tapi walau apapun, aku harus bersyukur dengan nikmat ini...at least aku masih melepasi target yang ditetapkan oleh scholar, Alhamdulillah...tapi tula target diri aku tak lepas......ah..lupakan saja!!!Allah tahu apa yang terbaik untuk hambaNYA iaitu aku.......biarkan yang berlalu itu tetap berlalu.....ianya sudah menjadi sejarah....bahkan sejarah aku yang tak mungkin aku lupa.....life must go on....sempena Maal Hijrah dan tahun baru yang akan masuk tak lama lagi, aku janji dengan diri aku untuk tebus kegagalan ini...aku janji ngan mak abah jugak kan....so, semangat kena kuat....nikmat itu tetap perlu disyukuri walau apapun sebab ianya adalah untuk menguji.....perbandingan itu perlu agar nilai positif dapat disingkap....~bandingkan aku dengan mereka2 yang mampu tersenyum puas setelah usaha yang dicurahkan bebaloi dan bandingkan juga diri aku dengan mereka2 yang diuji Allah.....kadang2 Allah sengaja tak nak bagi lagi kejayaan itu sebab ingin melihat sejauh mana hamba2NYA mengambil iktibar kan.....
itu yang perlu aku sematkan dalam jiwa dan minda.....

biarkan mereka dengan cara dan cerita mereka, asalkan ianya betul dan mereka bahagia...
ingat kembali kata2 salah seorang penginterviewer aku masa interview scholar ritu
"it is not about to compete with others, but it is about to compete within yourself rite?"
yup....biarkan aku dengan cerita aku.....
tahniah buat mereka yang berjaya..semoga kejayaan tetap mengiringi kalian untuk masa mendatang....

untuk mereka yang senasib dengan aku...ingatlah kegagalan itu bukan untuk selama-lamanya kan? so...jom buktikan pada mereka yang memandang rendah...cukup hanya sekali jatuh dan kejatuhan itu pastinya memberikan semangat baru untuk bangun dari runtuhan semalam....jangan sesekali menyerah kalah dengan begitu mudah sebab itu bukan namanya berjuang....bukankah kita semua sedang berjuang menguasai ilmu-ilmu Allah kan? pastikan kita syahid bersama-sama dengan semangat yang mebara okayh!!!gambate kundasai~


honestly, sangat takut untuk memulakan langkahan2 baru untuk next sem.....next sem yang tentunya menuntut seribu satu pengorbanan masa dan tenaga......~
bersedia untuk berjuang kan??
insyaAllah dipermudahkan~
yang pasti keinginan itu seiring dengan usaha dan tawakkal....
buat yang terbaik selagi mana mampu...
kalau rasa tak mampu pun, always push our limit.....
and the rest, Allah will give us the best among the best....
hikmah yang tersurat di sebalik apa yang berlaku.....

new semester, wait for me~
::pujukan untuk diri sendiri::

Thursday, December 2

duit scholar~




mesti seronok kan kalau dapat pegang duit yang banyak...dan lebey2 lagi duit tu adalah hak milik mutlak kita.....segalanya memerlukan duit tapi duit bukanlah menjadi punca utama untuk segala sesuatu..betul ke ayat aku ni?? haha...tibai jela...

hurm...alhamdulillah syukur..Allah itu Maha Pemurah....sungguh aku tak pernah merasa pegang duit sebanyak ni..hahah..yela selama ni kalau tak de duit mintak ngan mak abah jela....duit scholar yang aku dapat tu pihak BKTA bagi dalam 600 sebulan...beza la jugak ngan Gombak 100, depa dapat 700 sebab kawasan bandar dan kos sara hidup yang tinggi....papepun, nikmat itu perlu disyukuri walau apepun...syukur Alhamdulillah....

the main point update post aku kali ni adalah nak listkan apa yang aku nak buat ngan duit tu...huhu

1- belanja family aku. kakak2 aku..wan nur asiah wan mohd adnan dan wan nur ainun wan mohd adnan...sebelum aku dapat duit ni, mase kat pj dulu, aku memang pokai dan dworang la yang banyak belanja aku...hehe...so, ni la masa turn aku pulak....n tak lupa jugak adik2 aku yang 5 orang tuh....sepupu2 aku, makcik2 aku....insyaAllah....nak jugak belanja membe2 yang rapat...kalau dulu aku tak pernah belanja diorang, so kali ni dptla merasa...atleast sekali kan..tp kena berperingkat-peringkat r turn tu....insyaAllah kalau umur masih panjang dan diizinkan Allah, dapatlah kita makan same2 ek=p

2-aku nak belajar jadi penjimat gak....aku ni boros orangnya..so, azam aku nak belajar sikit2 cara nak organize duit, lebey2 lagi bile parents aku cakap yang duit belanja diorang dah tak bagi dah..hukhuk...., so memang aku kena pandai berjimat nak tak nak pun...gune bila perlu jep...berjaya ke tak ea? kadang2 kalau nafsu menguasai diri tu, memang banyak jugak habes...tapi takpe....still kena belajar jugak demi better life in future~

3-nak gi travel ngan fatehah lotpi....beb, kena spend duit ni kan...heheh....
dah lama simpan angan2 ni...tp travel dekat2 je r...ahah...t bila dah kerja, kumpul duit sendiri, baru boleh gi jauh2 kan...



konklusinya, bagi aku duit ni pun rezeki semua orang jugak..cuma Allah bagi melalui aku...aku cuma harap agar setiap sem aku dapat perform dengan baik dan cukup syarat agar scholar ni tak ditarik balik....matilah aku kena bayar sume balik kalau kena tarik...doakan aku yup...nipun tengah cuak gle tunggu reslt first sem nak kuar 6 hb ni...tawakkal jela after dah buat yang terbaik kan....

Tuesday, November 30

hanya takdir....


Tiada lagi yang bertanya
Tiada lagi yang peduli
Malam dan siang serupa
Tiada bulan tiada mentari

Gelap gelita di sini
Sama gelitanya hati
Hidup hari ke sehari
Esok yang indah umpama mimpi

Bebunga yang baru berputik
Berguguran di setiap detik
Di mana tanda setia saudara
Di himpit derita tiada siapa
Sedia membela

Biar terbatas langkah
Tiada yang menyebelahi
Demi satu amanah
Semangat membara berapi

Biar tiap ruang darah mengalir
Perjuangan tak berakhir
Bukan dia bukan kuasa
Penentu segala hanyalah takdir

Bebunga yang baru berputik
Berguguran di setiap detik
Di mana tanda setia saudara
Di himpit derita tiada siapa
Sedia membela

Biar terbatas langkah
Tiada yang menyebelahi
Demi satu amanah
Semangat membara berapi

Biar tiap ruang darah mengalir
Perjuangan tak berakhir
Bukan dia bukan kuasa
Penentu segala hanyalah takdir

Lagu: Shamir Supaat & Azman Kasim
Lirik: Habsah Hassan

~lagu ini didekasikan oleh inteam untuk palestin...bumi palestin yang tidak henti2 disimbahi darah mereka yang berjuang....
first time dengar lagu ni masa konsert kat gombak...aku tak ngat dah apa namanya konsert tu...yang pasti ade maher zain..huhu

Monday, November 29

oh perlis indera kayangan

siri dua~

sedikit perkongsian cerita mengenai sambutan Aidiladha aku di perlis baru-baru ini selama dua hari.....

~mak cik dan pakcik yang menjaga aku selama dua hari di sana~

pengalaman yang sangat best even tyme aku pergi tu kedah n perlis baru pulih dari keadaan banjir yang melanda bahagian utara malaysia...huhu...
n maybe pengalaman yang tak mungkin aku lupakan sampai bila2....
n aku pasti jejakkan kaki ke sana lagi suatu hari nanty...tapi bile? hurm....tu kena tunggu ada jodoh lagi dan insyaAllah kalau diizinkan Allah dan umur masih panjang..

tribute to ismah, n her family coz layan aku ngan sangat sangat sangat baik.....n secara automatiknya bertambah lagi family angkat aku......makcik, pakcik, zarif, ikah,kak niza, tok,tokwan, remy, makngah, n ramai lagi......sangat sangat sangat menghargai peluang yang Allah berikan untuk mengenali mereka......sampaikan detik nak berpisah aku rase macam nak berpisah mase program baksis dulu...sedey kan....bertemu dan berpisah kerana Allah......sangat manis rasanya ukhuwwah yang terbina di situ..semoga ianya kekal hingga ke akhir hayat......


17/11/2010
first day of aidiladha......at kampung santan, perlis......pagi2 bangun makan nasi impit, gulai daging n rendang.....borak2 ngan tokwan.....tok ismah lumpuh dah 5 tahun lebey tak silap aku...semoga tok tabah menghadapi ujian Allah ini....n then after solat sunat, cam bese la, ucap selamat hari raya kat sume yang ada di situ...n aku tak lupa jugak untuk call mak dan abah di kampung...cewaaaahhhhhhh...bunyi macam duk jauh jep...aha...tapi memang jauh pun...perlis n kelantan...tapi dua2 bersempadan ngan thailand...huhu....
n mase diorang tanya aku ni sape, mak ismah terus cakap ni anak angkat..haha...terharu aku dengan gelaran itu..thanks makcik......n then, raya first jugak aku gi jalan2 kat the store...aku memang suke jalan2 kat shoping complex even tak beli pape pun...jalan2 tengok orang...best2~

oh lupa lak, sebelum keluar menziarahi saudara-mara ismah, kami bergambar kenangan bersama-sama.....dan secara kebetulannya ismah suh aku pakai baju kaler cokelat...pepagi tu aku nak iron baju hijau, dia suh pakai baju cokelat jugak..ahaha....aku pun ikut jela....n then baru aku tau kenapa ismah beria suh aku pakai baju tu....ahaha...sebab nak aku pun maching ngan family die...segan jugak aku...aha...tp takpela...wat bodo jep...ahah......kalau aku pakai baju hijau tu takke kontra gile nanty...welll, ni la gambar raya aku tyme tu....

~aku n ismah~setelah sekian lama tidak bertemu~


~bersama makcik n tokwan~tokwan mengingatkan aku pada arwah nenek yang telah pergi dulu....
nek, semoga damai kau disana~


~gambar kenangan hari raya~

n malam aku pergi ke rumah terbuka sepupu pakcik tak silap...aha...diorang sume mengusik aku kata orang jauh ni...kalau ade jodoh ngan orang perlis ni, kena duk sini lah...aha...n aku tak paham jugak bahasa perlis ni..adelah term2 yang pelik...haha...sampaikan makngah usik aku kata aku dah pelat perlis sikit2...ahaha..ade2 jep diorang ni...well, sweet memory with all of you....

18/11/2010
last day aku kat sini...malamnya aku akan naik bas pulang ke kelantan jam 10malam...aku naik kat shahab perdana kat alor setar....tapi bertolak dari perlis....kata pakcik tak jauh pun since perlis sangatlah kecik....satu hari pun cukup untuk round satu negeri perlis tu..ahah..kereta kat jalanan pun tak banyak...memang nak rempit pun boleh...ahah....mungkin sebab penduduknya pun tak ramai kot...so, no wonder r....

today, pakcik n makcik rancang nak bawak aku pi padang besar, taman ular dan gua kelam...wah....seronoknya....hehe....selama ni dengar je nama padang besar tu..so, kalini aku dah menjejakkan kaki ke sane.....beli jugak ole2 untuk mak abah di kampung dan bawak balik kenangan terindah dalam kamus hidup aku.....




penutup~
sungguh aku sangat menghargai kenangan hikmah kembara aku kali ni....benar2 berterima kasih kepada semua.....banyak yang dapat aku pelajari dan hayati....insyaALLAH ade mase korang mesti datang tempat aku pulak kay.....

n destinasi seterusnya maybe dalam perancangan n bersama fatehah lotpi yang katany nak round satu malaysia dengan aku...pasni johor n melaka kot.. huhu....

Sunday, November 21

::hikmah kembara di bumi Tuhan::~

SIRI SATU....

assalamualaikum wbt..
lama gak rasanya aku menyepi tanpa update post yang baru...heheh
maklumlah semnggu yang lalu aku baru habes exam n after exam jugak aku pergi mengembara sebentar sebelum kembali ke rumahku syurgaku....

alkisahnya, disini aku mahu berkongsi seribu pengalaman sejuta perasaan teruja dapat mengembara ke dua buah negeri yang tidak pernah aku jejakkan kaki lagi ke sana...tapi negeri jela...kalau negara tu tunggu aku pusing satu malaysia dulu n duit pun dah banyak, bolehlah aku travel...

well, aku memang suka berjalan...family aku memang dah kenal aku n mereka yang bergelar kawan pun ade yang mengetahui...heheh.....ade sebabnya aku suke berjalan....aku suke tengok suasana baru dan aku mahu belajar melalui pemerhatian...sungguh, pengalaman menjadikan aku semakin mengerti apa tujuan kita dihidupkan...itulah yang tersirat dalam hikmah kembara aku kali ni.....thanks untuk semua yang terlibat dan menyumbang tenaga untuk memberikan aku yang terbaik.....hanya ALLAH yang dapat membalasnya....

meh nak berkongsi apa aktiviti aku...

11/11/2010
exam last paper KOS..aku kuar awal sebab dah tak tau nak jawab ape...hentam pun dah abes redha jep....haha...kul 11 aku dah merdeka...pastu hantar kete balik rumah, jalan jamned pulak ade roadblock oleh abang2 polis yang segak2 dan hensem tu...huh, sabar jela....n then after balik u aku kemas bilik, packing barang2 yang perlu dibawa.....after asar, dak2 ni dah ajak kuar gi mega....ngat nak gi maen bowling, tp manusia punyalah ramai, disebabkan aku punye tiket ngan lili ke kedah jam8.45 malam, so tak sempatlah...hehe...aku kuar ngan arina, timah, rahmah, lili..kaksyu yang hantar kiteorang gi terminal letak barang n then gi mega...heheh...
have fun for a while

.....teman arina menghabiskan masa dengan hobinya...makan2, lili shoping2 sikit n then aku ngan lili pun berangkat ke terminal.....yang lain sume balik lambat..haha...aku memang dah tak boleh tunggu dah kat u tu....haha..perjalanan yang memakan masa selama 9 jam lebey kalau tak silap aku..ni termasuk ngan masa berhenti sekali ni....huh, lama kot....setakat ni paling lama aku naik dari kl ke kelantan...



12/11/2010
inilah wajah2 segar yang baru sampai ke hentian gurun dengan perut yang lapar..haha...sementara menunggu dijemput pulang, perut perlu diisi...ngeh2~





after sampai, kat rumah lili memang sangat banyak kucing...kucing2 yang dipelihara dan dijaga dengan baik.....after main2 jap ngan kucing, aku ngan lili berehat untuk hilangkan penat....oh ya, aku stay kat sik selama 4 hari sebelum berangkat ke alor setar n ke perlis....petang tu, aku jumpe tokwan lili, borak2 jap...haha....tokwan cakap laju dalam loghat kedah yang pekat...pejam celik pejam celik aku nak paham...hahaha.......banyak jugak bahasa kedah yang aku belajar...hehe..petang tu jugak, aku gi beli tiket balik, gi makan laksa kat teluk kecai, gi tengok kesan2 tinggalan banjir....gi singgah pekan sik jap, evan duk dalam kete je...sebab tak larat dah nak kuar...huhu.....n then hari jumaat pun melabuhkan tirainya....

13/11/2010
harini aku ngan lili pergi sungai petani...gi ronda central square dari pagi sampai petang...banyak gak duit habis...makan, beli baju kenangan dan beberapa lagi barang....ikah pun turut serta jugak, adik lili yang form 3, sama umur ngan adik perempuan aku....kami singgah makan kat gerai thailand, ASAMA...best makanan kat sini, tapinye pedas nak mampus...haha...boleh nangis tahan pedas....



n then time nak balik...kiteorang boleh terlepas bas ke sik, bas tu gerak awal..belom 5.30 lagi dah jalan....haha...tyme tu aku jumpe kaklong, jiran lili..peramah orangnya.....gembira dapat kenal mereka2 semua...huhu...n then kami terpaksa naik bas ke jeniang jam 6.45 petang...kul 8 sampai kat jeniang, mak lili dah tunggu kat kedai makan...dan kami semua makan malam bersama2 di situ.....



after makan, kami balik n then lili bawak aku gi jumpe tokwa dan tok dia..tak jauh pun rumahnya.....kami naik skuter...kadang2 lili bawak, kadang2 aku bawak...skuter ni macam kete auto...tp aku tak bese bawak sebab sebelum ni bawak moto yang main tukar2 gear tu...huhu..tp kalau ikutkan moto auto ni lagi senang.....heheh....

14/11/2010
pagi2 kami bangun sebab nak masak tom yam..haha...parent lili kerja, jadi tinggal kami2 jep kat rumah....sebelum masak, aku gi pasar ngan adik lili, aqilah naik skter jugak...best woo main angin..haha....kalau mak aku tahu, memang kena kot, mak tak bagi sangat naik moto sebenarnya..aku pun takley amek lesen moto...lesen kete je lepas...
after siap masak, kami pergi sekali lagi umah tok n tokwan...depa ajak makan nasi kat situ....borak2 lama jugak dengan depa....slow2 aku dah mula paham seket2 bahasa utara ni...huhu...
n then petang tu aku gi ronda kampung, tengok tempat lili bermain masa kecik2 dulu, sekolah dia...haha....suasana pada petang itu sejuk yang mendamaikan sebab baru lepas hujan......

15/11/2010
hari ni rasa macam nak makan nasi goreng...aku masak ngan lili sebab kami yang nak makan...hahaha......lepak2 tengok tv dan layan cte personal taste......borak2 ngan family lili memandangkan keesokan harinya, aku sudah mahu berangkat ke alor setar, mahu berjumpa ismah dan seterusnya berangkat ke perlis dan menyambut aidiladha di sana......

neway, thanks to lili n family, tok, tokwan, kaklong, qilah, ikah, alya, kucing2 yang ramai tueh..hehehe.....sweet memory with all of you......insyaAllah ade masa, akan ku datang lagi melawat kalian sume.....

untuk siri dua, nanty tunggu aku ade mood aku update..huhu

Thursday, November 4

cerpen: "abah, bagilah balik tangan Ita..."

'Abah.. bagilah balik tangan Ita"......................isk..isk...isk...

by Mentari Hidup on Friday, October 29, 2010 at 1:41am

Ini sebuah kisah yang bisa mengundang air mata siapa sahaja yang membacanya. Kisah ini saya dapat dari seorang rakan melalui e-mail. Setiap kali membaca kisah nie mesti bergenang air mata. Walaupu manusia memang sering melakukan kesilapan...mungkin ada kesilapan yang dilakukan boleh di maafkan atau diperbetulkan semula..dan mungkin juga ada kesilapan yang dilakukan bakal mengundang kekesalan yang tidak berpenghujungnya. Kerana itu Allah telah memberi akal kepada setiap manusia supaya boleh menilai menimbang dan berfikir sebaik-baiknya dalam melakukan sesuatu samada baik atau sebaliknya..terlajak perahu boleh diundur..terlajak perbuatan..sesal selamanya...

Kisah Si Kecil Ita...

Suatu hari dia terjumpa sebatang paku karat. Dia pun melakar simen tempat letak kereta ayahnya tetapi kerana diperbuat daripada marmar,lakaran tidak kelihatan. Dicubanya pada kereta baru ayahnya. Ya....kerana kereta itu bewarna gelap, lakarannya jelas. Apa lagi kanak-kanak ini pun melakarlah melahirkan kreativitinya. Hari itu bapa dan ibunya bermotosikal ke tempat kerja kerana laluannya sesak sempena perayaan Thaipusam.

Penuh sebelah kanan dia beredar ke sebelah kiri kereta. Dilakarnya gambar ibu dan ayahnya, gambarnya sendiri, lukisan ayam, kucing dan sebagainya mengikut imaginasinya. Kejadian itu langsung tak disedari si pembantu rumah.

Pulang petang itu, terkejut besar pasangan itu melihat kereta yang baru setahun dibeli dengan bayaran ansuran yang belum habis berbayar, berbatik-batik.

Si bapa yang belum pun masuk ke rumah terus menjerit, 'Siapa punya kerja ni?' Pembantu rumah yang tersentak dengan jeritan itu berlari keluar. Dia juga beristighfar. .Mukanya merah padam ketakutan tambah-tambah melihat wajah bengis tuannya.

Sekali lagi diajukan pertanyaan keras kepadanya, dia terus mengatakan 'Tak tahu... !''Saya tak tahu Tuan..!

''Duduk di rumah sepanjang hari tak tahu, apa kau buat?' herdik siisteri lagi.

Bila anak yang mendengar suara ayahnya, tiba-tiba berlari keluar dari bilik. Dengan penuh manja dia berkata 'Ita buat ayahhh.. cantik kan !' katanya menerkam ayahnya ingin bermanja seperti selalu.

Dengan kasih murni seorang anak yang belum memahami apa-apa, menarik lembut poket seluar abahnya, manja.

Si ayah yang hilang sabar merentap ranting kecil pokok bunga raya didepannya, terus dipukul bertalu-talu tapak tangan anaknya. Si anak yang tak mengerti apa-apa terlolong-lolong kesakitan sekaligus ketakutan.

Puas memukul tapak tangan, si ayah memukul pula belakang tangan anaknya. Si ibu cuma mendiamkan diri, mungkin setuju dan berasa puas dengan hukuman yang dikenakan.Pembantu rumah melopong, tak tahu nak buat apa-apa, sungguh kesian dan teramat sedih, namun dia sangat takut .

Si bapa cukup rakus memukul-mukul tangan kanan dan kemudian tangan kiri anaknya. Selepas merasa puas, si bapa masuk ke rumah dituruti si ibu. Pembantu rumah segera memeluk dengan penuh sayang dan duka, cepat-cepat menggendong anak kecil itu, membawanya ke bilik.

Dilihatnya tapak tangan dan belakang tangan si anak kecil calar balar.Menangis teresak-esak keduanya, dalam bilik.Pembantu rumah memandikan anak kecil itu. Sambil menyiram air sambil dia menangis. Anak kecil itu pula terjerit-jerit menahan kepedihan sebaik calar-balar itu terkena air.

Si pembantu rumah kemudian menidurkan anak kecil itu. Si bapa sengaja membiarkan anak itu tidur bersama pembantu rumah.

Keesokkan harinya, kedua-dua belah tangan si anakbengkak. Pembantu rumah mengadu. 'Sapukan minyak gamat tu!' balas tuannya, bapa si anak.

Pulang dari kerja, dia tidak melayan anak kecil itu yang menghabiskan masa di bilik pembantu. Si bapa konon mahu mengajar anaknya.

Tiga hari berlalu, si ayah langsung tidak menjenguk anaknya sementara si ibu juga begitu tetapi setiap hari bertanya kepada pembantu rumah. 'Ita demam... ' jawap pembantunya ringkas. 'Bagi minum panadol tu,' balas si ibu.

Sebelum si ibu masuk bilik tidur dia menjenguk bilik pembantunya. Apabila dilihat anaknya ita dalam pelukan pembantu rumah, dia menutup semula pintu.

Masuk hari keempat, pembantu rumah memberitahu tuannya bahawa suhu badan Ita terlalu panas. 'Petang nanti kita bawa ke klinik. Pukul 5.00 siap' kata majikannya itu.

Sampai waktunya si anak yang longlai dibawa ke klinik. Doktor mengarahnya ia dirujuk ke hospital kerana keadaannya serius. Setelah seminggu di wad pediatrik doktor memanggil bapa dan ibu kanak-kanak itu.

'Tiada pilihan..' katanya yang mencadangkan agar kedua-dua tangan kanak-kanak itu dipotong kerana jangkitan yang sudah menjadi gangren sudah terlalu teruk.

'Ia sudah bernanah, demi nyawanya tangan perlu dipotong dari siku ke bawah' kata doktor. Si bapa dan ibu bagaikan terkena halilintar mendengar kata-kata itu. Terasa dirinya tunggang terbalik, tapi apalah dapat dikatakan.

Si ibu meraung merangkul si anak. Dengan berat hati dan lelehan air mata isterinya, si bapa terketar-ketar menandatangani surat kebenaran pembedahan.

Keluar dari bilik pembedahan, selepas ubat bius yang dikenakanhabis, si anak menangis kesakitan. Dia juga terpinga-pinga, melihatkedua- dua tangannya berbalut putih.

Direnung muka ayah dan ibunya. Kemudian ke wajah pembantu rumah.Dia mengerutkan dahi melihat mereka semua menangis. Dalam seksaan menahan sakit, si anak yang keletah bersuara dalam linangan air mata...

'Abah.. Mama... Ita tak buat lagi. Ita tak mau ayah pukul. Ita tak mau jahat. Ita sayang abah.. sayang mama.' katanya berulang kali membuatkan si ibu gagal menahan rasa.

'Ita juga sayang Kak Narti..' katanya memandang wajah pembantu rumah, sekaligus membuatkan gadis dari Surabaya itu meraung seperti histeria.

Tidak seorang pun yang melihat suasana itu tidak menangis.... 'Abah.. bagilah balik tangan Ita. Buat apa ambil.. Ita janji tak buat lagi! Ita nak makan, macam mana? Nak main macam mana? Ita janji tak conteng kereta lagi,' katanya bertalu-talu.

Bagaikan gugur jantung si ibu mendengar kata-kata anaknya. Meraunglah dia sekuat hati namun takdir yang sudah terjadi, tiada manusia dapat menahannya..

"Didiklah dan pukullah anak anda dengan penuh kasih sayang, bukan untuk lepaskan geram & marah anda...." (,")(",)


cerita ini aku copy dari facebook, mungkin sesiapa yang tidak mempunyai fb bolehlah baca di sini, dan sesiapa yg tidak ditaq atau tidak pernah baca, bacalah dari hati agar ianya mampu mengalirkan rasa kesian dan kesedaran dalam diri anda=)

haha..poyo jep ayat aku...


Wednesday, November 3

i'm at home with my mom=)

assalamualaikum.....
sedang dalam fatrah exam ni, aku diberikan kesempatan lagi untuk pulang ke rumah di kuantan dan bertemu dengan mak bersama 2 adikku yang masing2 baru habis pmr dan upsr...tengah dalam merdeka la katakan...dulu masa time aku sangat seronok bila dah abes exam, memang best la..hehe
sekarang ni seyes aku jeles ngan diorang..ak ada 4 paper lagi maaa....

huahua...banyak tak...3 paper tu berderet kot....
sabau jela....

n aku rasa sangat sangat sangat happy sebab dapat jumpe mak...rindu benar aku pada wajah mak...aku juga rindu akan adik2 aku...akan kakak2 aku, akan abah...dan semua dari mereka.....homesick ke aku?
haha
taklah!!!

kalau homesick tu bukan aku la....betul tak?
sebab lepas abes exam ni aku tak balik umah terus.aku gi merendek kat kedah lu....
kedah negeri jelapang padi...
negeri yang aku tak pernah jejakkan kaki lagi....insyaALLAH....trip to kedah bersama kawan aku, AQLILI.....tak sabar jugak rasanya ni...hehe
haa, kan betul aku tak homesick?
kalau aku homesick, abes je exam komputer nanty terus aku akan balik umah....
so, bolehlah diakatakan aku taklah manja untuk jadi seorang yang always feel homesick...
mungkin sebab aku ni tegar kot...

haha

hurm...kebetulan je rini mak datang kuantan sebab nak pergi sekolah adik perempuan aku dulu kat sri kuantan tu..nak uruskan pasal sijil2 koku dia sebab next year dia akan masuk form 4..so nak aply sekolah sbp yang bagus, kena aktif jugak dalam koku ni..huuhu....

n mak datang sini naik bas..sebab mak tak drive dari kuantan...jauh...mak bawak kete perlahan jep..aku bawak lagi laju..bese la orang muda..haha....seba tu abah kata kalau mak bawak, ntah bila nak sampai....klakar la...tapi takpe mak, nanty kat sini, mak gune kete mak yang mak bagi aku gune tu....huhu....mak maybe datang sini 2 hari jep..tak ley lama2 sebab ayah aku yang tinggal kat kelantan tu yang kena jaga 3 orang lagi adik aku dan moyang aku.....haha..mesti abah tak ley kuar gi mane2 tu....takpe bah, kejap je mak takde...

hurm...ade satu cite lawak....sengal kot aku....ahaha...malam tadi mak ngan adik2 aku naik bas kul 9 malam....so dijangka sampai dalam kul 3 lebey kalau bas laju atau 4 lebey kalau bas lambat....huhu...aku memang berniat nak gi amek mak kat terminal bila dah sampai, sebab tu aku tak balik umah lagi....huhu...jarak ke terminal dari u adalah lebih dekat berbanding dari umah aku...so, aku decide lepas amek mak, baru aku balik umah....yang lawaknya..aku tido mati tak sedar2 time mak dah sampai tu...aku bangun jep dah 4 lebey...n ada 4 miskol dari mak...haha...mak dah balik umah naik teksi kot....nasib baik mak bawak kunci umah, kalau tak kena jugak kejutkan aku yang tido mati ni....malam tadi aku tido lambat kot...tu yang tak sedar bunyi fon yang kuat kat sebelah kepala je kot...mak mintak maaf yup...bila je sampai2 umah pagi ni, mak gelak kat aku....haha...mak kata nak datang amek, tp tak bangun2 pun anak aku ni....haha...mak pun ketawa jep....sengal kot aku...ahaha......takpe2 mak, nanty mak nak balik, tikah hantarkan yup=)

at least dengan perjumpaan aku bersama emak tersayang, dapatlah mengubat sedikit rasa gemuruh exam dan dapatlah memberikan sedikit motivasi buat aku untuk exam kali ni...mak cakap takpe kalau sem ni tak dapat perform well, tapi untuk sem2 akan datang kena struggle lebey la untuk cover pointer sem ni...yup, mak..tula....insyaAllah..yang penting mak doakan jep....insyaAllah makin senang aku nak belajar...doa seorang ibu itu ternyata makbul di sisi Allah bukan?

well, after abes exam....relax untuk sementara waktu sebelum enjin otak aku dipanaskan lagi dengan lebih efisien....hehehe

Monday, November 1

i'm learning from mistakes~

yeah....right now, i'm learning from my mistakes, from my past....Allah please give me what the best for me~insyaAllah...

hurm....aku baru habes exam AG stands for Analytic Geometry.....bolehlah dikatakan senang..ni yang buat aku sangat sayang Prof Nasir ni...huhu...n rasa sedey pun ade jugak....betullah, prof memang sangat sangat sangat baik...dulu masa awal2 sem aku tak sedar dan aku sia2kan kebaikan prof....kan dah padan muka aku...pastu ade orang dapat markah full marks untuk cary marks aku jeles lak...orang tu deserve dapat markah cam tu sebab dia usaha lebey..aku lak main2 jep...hurm...kalau sesal sekarang kan dah tak de gune...takpe2...let bygone be bygone...i can't change the past but i'm learning from my past...so after this, i will make it better than be4...InsyaAllah..betul kata orang, kita takkan sedar dari kelalaian seandainya tidak ada sesuatu yang mengajar kita...semoga aku sentiasa disedarkan dengan peringatan dan pengajaran sebegini tika pada saat aku lalai dan alpa....

n then, untuk prof...thanks sangat2....aku memang sangat sangat sangat exhausted untuk kejar full marks quiz 2 n final paper...sebab aku nak dapat A...dan ternyata Allah tolong aku dengan kebaikan prof dan kekuatan jiwa raga aku yang always ponder to push my limit untill the end...maybe after this, aku tak belajar dah ngan prof unless kalau aku amek pure mats...dulu aku nak la amek pure mats, tapi sekarang aku malas pikir lagi...aku nak go on dulu untuk first and second year di sini...

n untuk minor pun, aku tak tahu nak amek ape....ade tiga pilihan, EDUCATION, BUSSINESS ADMINISTRATION, ICT.....kalau edu banyak presentation, aku serabut kot banyak2 presentation ni...kalau bussinness bunyi cam menarik, tp skunk belajar MGT pun macam nak hancur kot...haha...n ICT langsung aku tak minat.....welll, huh, ape nak buat dah....takpe2..nanty lah pikir..haha...korang ada idea tak aku ni lebih menjurus ke arah mane? just nak mintak pendapat..mane lah tau dapat membantu aku buat keputusan...=)

huh....sekarang ni aku kena berjuang untuk 4 paper akan datang....berjuang sampai habes..yang penting aku dah buat yang terbaik dan aku percaya Allah pasti akan tentukan yang terbaik buat aku.....

dan untuk sem2 akan datang jgak aku nak buat sendiri modul aku....sem ni sangat horibble aku rasa...dalam keadaan nak menyesuaiakan diri dengan keadaan baru dan dalam kesibukan 7 subjek nye....memang aku sangat2 penat dan tak dapat nak focus...so, ini adalah pengajaran buat aku kan?
hidup ini perlu dirancang supaya kita dapat menempuhinya dengan jayanya....insyaAllah...ini yang akan aku buat for the better life....

compete within my self....achieve what i want....set my own goal...okayh!!

struggling for the better life in the future~
for Islam, for my family and the others...
i want to help others....
may Allah make my dreams comes true...

Friday, October 29

::coretan hati::




apabila aku tidak boleh berkata tidak~

seandainya kita memiliki kesempatan untuk menjadi seseorang yang luar biasa, kenapa memilih menjadi biasa-biasa saja? bukankah hidup ini hanya sekali saja? pastikan kita berguna untuk orang banyak...

life is very short!!
appreciate people around you .give you love and be kind..



kata orang, biar kita hidup dalam kekurangan kasih sayang asalkan jiwa kita tidak tandus dengan rasa hormat yang berpanjangan...

hari berlari dan malam berganti

membaca hati sendiri...

all you need in diz beautiful life is ignorence and confident, then success is sure...
mohon maaf ya semua kenalan aku atas hak-hak yang tak tertunai dan atas kata-kata yang mengguris hati...

masa semakin laju berlari meninggalkan aku dan mereka2 yang lalai dengan nikmat masa lapang....dan nanty akan tiba detik waktu bila mana aku tidak lagi bernyawa..hanya jasad kaku yang mampu ditatap pada waktu itu....ya..itu janji Sang Pencipta!! tidak ada siapa yang mampu menidakkannya....selagi masih ada waktu dan selagi masih diberikan peluang untuk merasai kenikmatan dunia yang tiada tandingnya, aku mohon sahabat-sahabat semua saling mendoakan apa yang terbaik buat kita...bukankan doa seorang muslim untuk saudara semuslim yang lain itu makbul di sisi Tuhannya?....

Monday, October 25

final oh final~

my final exam schedule

ungs: ISLAMIC WORLDVIEW
31/10/2010
9.00a.m.

ANALYTIC GEOMETRY
1/11/2010
9.00a.m.

CALCULUS 1
7/11/2010
2.30p.m

MANAGEMENT
9/11/2010
9.00a.m.

NUMBER THEORY
10/11/2010
2.30p.m.

COMPUTER IN SCIENCE
11/11/2010
9.00a.m.

this is the latest one...
hurm..be4 dis my exam will be last on 10 but now it is extend for one day more...
huu...
scared and nervous...
everything now becomes one..
Allah, please help me n my friends so that all of us can bear the high responsibility from dia exam and then will ensure a promising effort in order to success with flying colours~
insyaALLAH...

JOM KAWAN2 ....lets push our limits till the end coz succeess is waiting there=)

Friday, October 22

exhausted

~mood: sangat sedey dan tension barangkali.....

ye aku sangat benci akan keadaan macam ni....sometimes aku rasa cam nak lari jep...teringat masa aku form 4 aku pernah nak lari dari sekolah gara2 nak kuar dari integrasi tu...ye mungkin korang tak kenal aku n tak tahu aku macam mane...aku yang kenal diri aku...

Ya Allah...aku penat sangat sangat sangat....mungkin aku adalah antara orang yang terpilih untuk diduga sebegini....dan apa yang pasti adalah aku sangat sangat sangat sedey....mungkin korang tengok aku ceria dan happy tapi sebenarnya aku tengah rasa something yang tak dapat aku buang selagi mana aku tak mampu nak tempuh....

scholarship menjadikan aku bertambah dan tambah pressure sekarang....aku tak tahu apa yang jadi...result midterm aku sume teruk...aku pun tak percaya betul ke tu aku....aku geram dengan diri sendiri..sangat sangat sangat geram...kawan2 sume terkejut dan tak percaya..at dat moment aku rasa bertambah geram bila diorang tak percaya dan cakap aku tipu...dan ini terbukti yang mereka tidak memahami aku dengan sebenar2 fahaman sebagai seorang rakan...apa yang aku perlukan hanyalah semangat agar aku bisa bangun dari runtuhan semalam...runtuhan yang pastinya memberi aku seribu satu pengajaran dan kenangan pahit....mak abah, maafkan aku kerana gagap menyepurnakan hak diri aku dan hak memberikan kejayaan kepada mak dan abah...ya aku tahu, perjuangan masih belum berakhir, please keep on moving ea...untill the end, always push my limit...itulah yang selalu aku ingat time 2 tengah down....gagal itu bukan untuk selamanya kan~



sekarang ni aku lebey suka bersendirian, jadi jangan pelik kalo aku naik kete sorang2 tu...semalam aku gi jalan2 kat ecm sorang2...bukan aku serabut ngan korang tapi aku rasa ade certain certain time aku perlu bersendirian..dalam proses mencari diri sebenarnya siapa.....mungkin disebabkan emosi terganggu barangkali.....kekuatan jiwa dan mental perlu aku ketengahkan demi satu tanggungjawab yang belum selesai....aku rela berkorban seandainya aku diberikan kejayaan yang sekarang ni amat aku harapkan....final oh final~struggling my best for that moment...31 oktober till 10 november...

mak abah, aku nak sangat sangat balik bertemu kalian..aku rindu akan adik2 aku...keriuhan mereka bergaduh....athirah, azizi, ariff, amir dan amin...sihatkah kalian semua?
rindu yang teramat sangat....lebih-lebih lagi keadaan sekarang yang membuat aku rasa ingin terbang ke sana.....

keadaan kat sini tak sama seperti dulu....dulu kat matrix belajar tak susah mane tp susahlah jugak...tp aku diberikan kekuatan oleh Allah untuk perform dengan baik walaupun dalam keadaan yang teramat-amat sibuk....hampir setiap malam meting dan berprogram...balik2 bilik pun dah lewat malam....tp aku masih bersemangat untuk menelaah buku walaupun badan terasa amatlah penat....Allah yang memberikan aku kekuatan dan semangat itu....dan sekarang aku amat rindu akan semangat tu....Ya Allah, kuatkan langkahan-langkan kaki aku ini agar aku bisa jadi seperti dulu....memang aku sesekali tidak menafikan bahawa faktor keadaan yang membuatkan aku jadi sebegini...ni first sem dan dalam keadaan suasana yang teramat berbeza,da pastinya aku dalam proses untuk menyesuaikan diri yang lemah ini....maybe after dis sem, i will make it better than be4....yeah...i will insha Allah~

please pray for my final okayh....i want to get 3.0 n above....

Tuesday, October 19

::XML::~





very fast speed
restriction parameters
very good

fast speed
good accuracy
good protein modelling

slow speed
very good accuracy
best protein modelling



computational methods~


typesmolecular mechanicssemi empiricalab initio
speedvery fastfastslow
accuracyrestriction parametersgood accuracyvery good accuracy
modellingvery good proteingood proteinbest protein


visit this link

also for more information from the wikipedia [here]

Monday, October 18

::protein data bank::~



what is PDB actually??
~A repository for 3-D biological macromolecular structure
~All data are available to the public
~It includes proteins, nucleic acids and viruses
~Obtained by X-Ray crystallography (80%) or NMR spectroscopy (16%)
~Submitted by biologists and biochemists from around the world


~PDB is an important resource for research in the academic, pharmaceutical, and biotechnology sectors
~Examples
Will this molecule turns into a cancer cell?
Can this combination of molecules cure common cold?
How does radiation affect the RNA and DNA?

DATA QUERY













search fields
example
PDB ID
4HHB,2MHR
deposition, release date
september 1 1996


another story about PDB [visit this link]

Sunday, October 17

surat cinta sang KEKASIH

Surat cinta ternyata bisa menggugah hati, membangkitkan kerinduan, mendorong semangat, menumbuhkan kepercayaan diri, merubah suasana dan membuat terlena. Surat cinta seperi air laut yang semakin diminum tidak bisa menghilangkan rasa haus. Surat cinta bagaikan lecutan halus bagi jiwa yang sedang lemah…

Bagai bahan bakar api cinta yang mulai meredup. Bagaikan pelita ketika sang kekasih masih samar-samar meniti jembatan cinta menuju ke seberang jalan. Surat cinta adalah nyanyian jiwa, suara hati, ungkapan kerinduan dan hembusan angin sorga. Surat cinta adalah gambaran kanvas hati sang kekasih, lukisan jiwa dan bingkasan rindu…

Al Quran adalah Ayat Ayat Cinta sebagai titian antara hamba dan ALLAH, guru mengaji saya bilang bahwa ciri-ciri orang yang beriman adalah ketika disebutkan nama ALLAH, bergetarlah hati mereka, dan ketika dibacakan pada mereka ayat-ayat Allah, bertambahlah iman mereka kini pertanyaan itu saya ajukan kepada diri saya

Benarkah saya mencintai ALLAH dengan sebenarnya? Ataukah kata-kata itu hanya penghias bibir mungil saya belaka? Adakah hati saya bergetar ketika ada yang menyebut nama ALLAH atau terbaca pada saat saya mengaji? Adakah cinta, kerinduan dan iman saya bertambah ketika dibacakan pada kita ayat-ayat ALLAH? jawabannya BELUM

Mengapa BELUM karena saya belum menempatkan ALLAH sebagai kekasih saya, karena saya belum menjadikan Al Quran sebagai surat cinta dari ALLAH yang seharusnya ketika membaca surat cinta merupakan hobi seperti layaknya orang yang sedang sedang jatuh cinta, saya belum menjadikan membaca Al Quran sebagai petualangan menuju ke alam penuh kasih dan kerinduan… Saya belum membaca surat cinta dengan penuh rasa haru, rindu dan khusyuk. Bahkan karena derasnya aliran sungai kerinduan dalam hati saya belum mampu membuat saya menangis, air mata belum lagi tumpah….

Iya, saya sedang berusaha untuk membaca surat cinta ALLAH [Al-Quran] paling sedikit satu “Ain” setiap hari, karena saya ingin merasakan getaran dahsyat ketika rasa rindu itu hadir untuk membaca dan membaca lagi.. semoga saya mampu

Jadi, bagaimana kalau mulai malam minggu ini kita berjanji untuk membaca surat cinta ALLAH sekali saja sehari, kemudian jika masih dirasa kangennya belum hilang kepada ALLAH kita tambah lagi?

Pecinta sejati tak akan pernah bisa bertahan untuk berjauhan dengan sang kekasih bukan? Sesungguhnya keinginan yang sulit untuk dibendung adalah ingin selalu berdekatan dan berada dalam dekapan sang kekasih, dekapan penuh kedamaian dan ketentraman bukan? Begitulah semestinya hati orang-orang beriman, orang yang mengaku mencintai Penguasa jiwanya, Pencipta dirinya dan yang selalu tanpa pernah henti melimpahkan rahmat dan karunia-Nya.

*separuh tulisan ini saya kutip dari OASE di EraMuslim.Com sebagai peringatan untuk diri saya yang sedang mencari ALLAH, semoga berguna yah, insya ALLAH … Selamat malam minggu dan Selamat menikmati surat cinta ALLAH, semoga malam ini ada surat cinta di email saya setelah saya selesai mengaji, Loh De? ah masih saja dunia, ampuni hamba ya ALLAH*

Dipetik dari [this link]

Tuesday, October 12

::SMILES::~

...means Simplified Molecular Input Line Entry Specification
...is a Compact machine and human-readable chemical nomenclature:
- SMILES for ethane: CC


::definition of single bond and double bond::~













single bondA covalent bond in which one electron pair is shared by two atoms.
double bonda covalent bond in which two pairs of electrons are shared between two atoms

want to know more about SMILES??
please visit my friend website
[effe nelle]



chemistry + sketching = "CHEMSKETCH"


what is "chemsketch" actually?? before this, i dont know the existence of it untill now i learn it in my KOS class...wow, it is new to me and i'm really enjoy explore it...

now, let me tell all of you a little bit introduction about this chemsketch...
ChemSketch is a free download for educational use.want to download it?


It can be used to produce structures of organic
molecules, names of organic molecules as well as Lewis structures, 3D structures, space filling models or
ball and stick models, among other things.

DNA structure~

more explanation~
Most of the things we use – furniture, cars and trains, hairbrushes, houses and
organisms we interact with – insects, people, pets are all large enough for us to
see with the naked eye. As we learn about our world in more detail, we learn that
there are organisms that are even hundreds of times smaller than our garden
spider and require a microscope to see. We learn about the dust mites, our
seemingly invisible neighbors. In awe, we discover that a smooth may appear
jagged and rough under the microscope, something that we could not have
thought of by observation with the naked eye. Just imagine, a single cell is 10,000
times smaller than the average dog, and an atom is 100,000,000 times smaller
than a single cell. Since we cannot see how an atom of hydrogen or lead actually
looks like, we will use molecular visualization programs and hands-on molecular
models to better understand chemistry.
In this course, we will be using ACD/Chemsketch, a free program developed by
Advanced Chemistry Development, Inc., (ACD/Labs), to draw chemical
structures and render or transform these structures into 3-D pictures that we can
visualize.

ChemSketch - An Introductory Guide












double bonds(propene)rings and templatesnaming structure
lewis structureheteroatoms(ethanol)SMILES




Conclusion

ACD/ChemSketch has been integrated into ChemSpider to allow desktop access to searching the database via structure and substructure as well as generation of predicted properties. This development exposes initial efforts to integrate popular drawing packages to the ChemSpider services.

excellent for "EXCELL"




::Basic operation::~

Microsoft Excel has the basic features of all spreadsheets, using a grid of cells arranged in numbered rows and letter-named columns to organize data manipulations like arithmetic operations. It has a battery of supplied functions to answer statistical, engineering and financial needs. In addition, it can display data as line graphs, histograms and charts, and with a very limited three-dimensional graphical display. It allows sectioning of data to view its dependencies on various factors from different perspectives (using pivot tables and the scenario manager). And it has a programming aspect, Visual Basic for Applications, allowing the user to employ a wide variety of numerical methods, for example, for solving differential equations of mathematical physics, and then reporting the results back to the spreadsheet. Finally, it has a variety of interactive features allowing user interfaces that can completely hide the spreadsheet from the user, so the spreadsheet presents itself as a so-called application, or decision support system (DSS), via a custom-designed user interface, for example, a stock analyzer, or in general, as a design tool that asks the user questions and provides answers and reports. In a more elaborate realization, an Excel application can automatically poll external databases and measuring instruments using an update schedule, analyze the results, make a word report or power point slide show, and e-mail these presentations on a regular basis to a list of participants.



::history::~

everything in this world has the story behind it....the same goes for this technology as the time increased untill now, people develop many new things in order to suit people's desire~
here are the link for history of Microsof Excell 2007 & 2010~



Excel 2007




excell 2010

Monday, October 4

menanti waktu



alhamdulillah...syukur...

hurm..just sedikit update cerita dari aku....
dalam masa terdekat ni aku akan pergi somewhere yang memang dah lama aku nak pergi....
setakat ni dalam perancangan lagi...ya, kita hanya boleh merancan tapi pada masa yang sama Allah juga merancang bukan..dan sesungguhnya perancangan Allah itu lah yang terbaik....dan, boleh jadi kita ni suka akan sesuatu bende tp bende tu tak baik untuk kita dan begitulah sebaliknya....

jadi, aku hanya berdoa agar perancangan aku ini diredhoi Allah dan semoga aku mendapat manfaat darinya....

insyaAllah...

tak sabar rasenye nak tunggu...korang mesti wonder kan ke mana aku nak pergi? ngan sape? bile? ahahh....mungkin belum tiba masanya aku bagitau..ceh, macam suspen jep...aha...tp yang penting tempat tu tempat baik insyaAllah......dan aku pun akan pergi ngan kawan aku jugak~hohoho.....

Friday, October 1

::sketsa kehidupan::




Kesenangan yang datang
Tak akan selamanya
Begitulah selepas susah ada kesenangan

Seperti selepas malam
Datangnya siang
Oleh itu waktu senang
Jangan lupa daratan

**
Gunakan kesempatan untuk kebaikan
Sebelum segalanya terlepas dari genggaman
Kelak menyesal nanti tak berkesudahan
[ Sketsa Kehidupan lyric found on www.lirik.my ]
Apa gunanya sesalan hanya menekan jiwa

(Sub-bridge)
Jangan difikir derita akan berpanjangan
Kelak akan membawa putus asa pada tuhan
Ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan
Setelah kabus berlalu pasti cerah kembali

(Chorus/Reff)
Ujian adalah tarbiyah dari Allah
Apakah kita kan sabar ataupun sebaliknya

(Ending)
Kesenangan yang datang selepas kesusahan
Semuanya adalah nikmat dari tuhan

ulang **
ulang Sub-bridge
ulang Chorus/Reff
ulang Ending

Wednesday, September 29

hanya mampu melihat

assalamualaikum wbt....

antara sedar atau tidak aku sangat2 kesuntukan masa sekarang....terasa bagai tidak mampu bernafas dengan tenang dek kerana terlalu banyak tugasan yg perlu dilaksanakan...

sekarang baru aku sedar...yang kejayaan dulu tidak dapat menjanjikan apa2 untuk masa depan yang baik melainkan aku kena berubah....kejayaan dulu hanyalah sejarah yang mengajar aku hanya sedikit erti hidup...dan sudah tentu banyak lagi yang perlu aku hadapi dalam meneruskan langkahan2 aku hingga ke akhirnya....

sejak dua menjak ni, banyak perkara yang berlaku...sedih, pilu, geram, suka duka dan segala-galanya bagaikan diadun menjadi satu rasa...dan rasanya itu hanya Allah dan empunya diri yang tahu....

buat sahabatku, fatehah.....aku sangat mengagumimu selama ini kerana ketabahan sekeping hati yang kau miliki dan ianya terbukti dengan ujian Allah yang lebih menyayangi ayahandamu...insyaAllah...yakinlah dengan janji Allah kerana janjiNYA itu pasti bahkan teramat pasti...bersabarlah kerana Allah tahu apa yang terbaik....malam tu saat aku menghantarmu pulang, aku sangat2 berdebar dan tak terkata....inilah kali kedua aku menyaksikan kematian di depan mata setelah arwah nenek aku dulu....aku mungkin tidak dapat merasakan apa yang kau dan keluarga kau rasa kerana berat mata memandang berat lagi bahu memikul....dan aku juga tidak dapat membayangkan seandainya aku yang berada di tempat kau sekarang...ya betul..sesungguhnya Allah tidak akan menguji seseorang itu melainkan apa yang dia mampu hadapi....di saat Allah mengambil ayah kau, Allah telah memberi satu tanggungjawab baru kepada abang kau sebagai ketua keluarga...dan aku tahu akan tiba jua masa bila mana aku juga akan turut diuji, mungkin dengan ujian yang sama ataupun lain...kerana kematian itu pasti untuk semua yang bernyawa...termasuk aku...cuma masanya tidak diketahui bila...mungkin giliran aku mendahului kau atau sebaliknya....semuanya hanya Allah yang tahu....

masa terus berjalan tanpa sesaat pun berhenti...jadi kita semua kena berjalan tanpa henti jugak...final is coming soon..tak sampai sebulan je lagi....Ya Allah...aku hanya mampu berdoa agar sem ini berakhir dengan baik agar ianya akan menguatkan lagi semangat aku untuk naik sem depan...insyaAllah...please everyone..keep on moving ok...kerana sinar kebahagiaan dan kejaayaan pasti menanti di hadapan....jom wat yang terbaik!!

Tuesday, September 21

::MAPLE::~



assalamualaikum w.b.t

today, i will update my blog with new post regarding my lecture on computer in science, KOS1110....

this is one of my heavy subject i think since i am not really interested in whatever related to computer....but, i will try my best and always push my limit on this subject insyaALLAH

here, my schedule for this subject for every week during my first semester....


tuesday
wednesday
2.00p.m - 5.00p.m
10.00a.m-11.00a.m

have you ever heard about this word: M.A.P.L.E before?

or for those who are familiar with it, do you all know what it is really means??

firstly, for me, what maple is a software in mathematics field.....

by this sofware, we can learn how to draw graph by given function for example, we can integrated and differentiate the equation and so many more about mathematics by using our new technology which is computer....now, everything in our hand since the world is changing better from time to time~

wow, it is so amazing right??

the look of the graph can be seen easily with just insert the function in the programme of Maple...

for those who are taking mathematics like me must be interested in this beneficial software since it can make our knowledges and skill improved....

if you do not believe, lets try it....

based on my lecturer on Maple, from the previous batch, there is no one who got A in this subject...huh, can you imagine how difficult it is?he also mention that he will kill us in final exam..so right now, i can imagine how difficult it is...

but the utmost importance thing is do not give up before trying the best okay=)

let i tell a little bit more about Maple~

it is also programming in Maple....wow, it sound difficult but interesting to explore further..

there are a few type or name of proggramming...

A few words to those who are familiar with other programming languages.

  • Maple is a procedural programming language. It also includes a number of functional programming constructs. If you have written programs in Basic, Pascal, Algol, C, Lisp, or Fortran, you should be able to write numerical programs in Maple very quickly.
  • Maple is not strongly typed like C and Pascal. No declarations are required. Maple is more like Basic and Lisp in this respect. However types exist. Type checking is done at run time and must be programmed explicitly.
  • Maple is interactive and the programming language is interpreted. Maple is not suitable for running numerically intensive programs because of the interpreter overhead. Though it is suitable for high-precision numerical calculations and as a tool for generating numerical codes.
before i end my post today, another story about Maple from my friend, she is my classmate (syera syera)